70 jaar later is het McCarthyisme of de heksenjacht van de pacifisten terug ! Onaanvaardbaar !


If liberty means anything at all, it means the right to tell people things they do not want to hear.
George Orwell, 1945.

Verenigingen en mensen die de oorlog aan de kaak stellen,militarisme wordt geconfronteerd met toenemende aanvallen en steeds gewelddadigere bedreigingen.

Het laatste bekende slachtoffer: de pacifistische vereniging VREDE ici

Volgens Belga van 11.03.2022 heeft Maurits Vande Reyde, Open Vld-lid van het Vlaams Parlement, vrijdag geëist dat de subsidies die de Vlaamse Gemeenschap aan de vzw Vrede toekent, worden stopgezet.

Volgens hem is de pacifistische vereniging een « pro-Russische » organisatie, want: « Sinds het uitbreken van deze crisis hebben zij [Vrede] een gestage stroom communiqués uitgegeven waarin zij de NAVO, de Verenigde Staten en de EU verantwoordelijk houden voor deze crisis, » aldus het parlementslid.

Het aan de kaak stellen van internationale instellingen zoals de NAVO, de Europese Unie,landen zoals de Verenigde Staten, als strijdende partijen in de situatie, die hun aandeel in de verantwoordelijkheid voor de conflicten laten zien, is ook vulgaire propaganda, die het niet waard is te worden uitgezonden.In de ogen van de regering moeten we echter eerder blij zijn met het extra budget dat de federale regering de komende jaren in defensie wil investeren, en premier Alexander De Croo volgen, voor wie de reeds vrijgemaakte extra middelen « niet genoeg zullen zijn », zoals aangegeven tijdens een gedachtewisseling met parlementsleden over de nationale veiligheidsstrategie, aldus RTBF.

De premier verwees ook naar de buitengewone NAVO-top die eind volgende week zal plaatsvinden, in aanwezigheid van de Amerikaanse president Joe Biden.Volgens Alexander De Croo zal er op korte termijn vooral moeten worden geïnvesteerd in de operationele capaciteiten van het leger.

« Het is duidelijk dat ons land ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen. »

En nog steeds tientallen en tientallen miljarden euro’s aan militaire uitgaven voor de oorlogsstokers… dus:

De Belgische regering heeft op vrijdag 18 maart de aankoop van wapens voor Oekraïne goedgekeurd, bevestigde het kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder, naar aanleiding van een bericht in « Le Soir ». Volgens het dagblad beloopt het bedrag van de operatie 11 miljoen euro en omvat het zowel dodelijke als niet-dodelijke wapens, alsmede beschermings- en nachtzichtapparatuur.

De Duitse regering laat zich niet uit het veld slaan en heeft bevestigd dat zij vanaf 2022 recordbedragen wil uitgeven aan haar leger, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, om « in de komende jaren » de door de NAVO aanbevolen 2% van het BBP te kunnen overschrijden, zo blijkt uit een gisteren bekendgemaakte ontwerpbegroting. De begroting, waarover in het parlement zal worden gedebatteerd, voorziet dit jaar in 50 miljard euro aan militaire uitgaven, een « record ». Daarnaast is er een uitzonderlijk fonds van 100 miljard euro dat tegen 2022 moet worden opgericht, aldus een AFP-verslag.

En de Noorse regering heeft nog een laag toegevoegd door op vrijdag 18 maart aan te kondigen dat zij dit jaar meer dan 300 miljoen euro zal vrijmaken om haar militaire aanwezigheid in het hoge noorden nabij de grens met Rusland te versterken, na de invasie van Oekraïne.

« Niet zien, niet zeggen! » Je vrijheid van meningsuiting is gedempt!

Deze woorden en daden zijn een verontrustende stap in de uitbreiding van het beleid dat inbreuk maakt op de fundamentele vrijheden. Zij maken deel uit van een doelbewuste poging van de machthebbers – niet alleen in België – om stemmen van politieke dissidentie te intimideren en zelfs het zwijgen op te leggen, en de vrijheid van vereniging en de vrijheid van informatie te beknotten.

Hugues Le Paige herinnert ons in zijn blog ((là)) aan de situatie in Italië:

Nadat Italië, net als andere Europese landen, had besloten wapens naar Oekraïne te sturen,verklaarde Landini: « Er zijn geen rechtvaardige oorlogen of slimme bommen (…) We stoppen de oorlog niet met andere oorlogen en we stoppen hem niet door wapens naar het Oekraïense volk te sturen ». Zoals vele anderen die dit standpunt huldigen, is Landini door het slijk gehaald en ervan beschuldigd geenonderscheid te maken tussen agressoren en agressieven, terwijl zijn solidariteit met het Oekraïense volk en zijn veroordeling van Poetin onwrikbaar zijn. Landini is niet de enige die het slachtoffer is van dit soort aanvallen, die de schijn hebben van een heksenjacht[5]. Tijdens een televisiedebat gaf professor Alessandro Orsini, directeur van het Observatorium voor de internationale veiligheid van Luiss (de Romeinse Handelsschool), na de oorlog van Poetin formeel te hebben veroordeeld, de uitbreiding van de NAVO de schuld van de oorzaken van het conflict. Hij werd tot de orde geroepen door zijn universiteit, die hem opdroeg zich van verdere persoonlijke uitlatingen over de situatie in Oekraïne te onthouden. Aan de Bicocca-universiteit van Milaan werd de lezing van de schrijver Paolo Nori over Dostojevski geannuleerd om « spanningen te vermijden »… Of de correspondent van de RAI in Moskou, die door de PD wordt beschuldigd van zelfgenoegzaamheid met Poetin omdat hij zijn werk heeft gedaan door Russische standpunten aan de kaak te stellen[6].

In het geval van VREDE is het zijn antimilitarisme, zijn internationaal pacifisme dat aan de kaak wordt gesteld, of zelfs morgen met een verbod wordt bedreigd?

Het is aan haar alleen om vrij het voorwerp van haar strijd te kiezen, alsook de voorwaarden en wijzen van actie om het regeringsbeleid te bekritiseren, om nee te zeggen tegen de oorlog in Oekraïne, en overal elders.

De CLP-KVD herinnert eraan dat vrijheid van meningsuiting, van mening en van vrije kritiek tot de fundamentele beginselen behoren zonder welke een democratisch debat niet zou kunnen bestaan. Zij herinnert er tevens aan dat de gekozen vertegenwoordigers hun legitimiteit ontlenen aan dit democratisch proces. Blijkbaar zijn sommige mensen dit vergeten!

Nee tegen de ideeënpolitie!

Vrijheid van gedachte, pers en mening!

Respect voor de vrijheid van vereniging!

20/03/2022

Het Comité van de « Cercle de Libre Pensée » – Kring voor het Vrije Denken

PERSBERICHT VREDE